ESP   |   ENG
Compartir:

Notícies

05-12-2012

Es presenta el primer ‘software’ que quantifica la petjada de carboni en processos de producció de l’oli d’oliva

El passat 22 de novembre la Fundació CTM Centre Tecnològic amb la col·laboració de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), varen presentar a la seu del CTM a Flix, el primer ‘software’ que quantifica la petjada de carboni en els processos que formen part de la producció d’oli d’oliva. A més a més, aquesta eina informàtica permetrà a les empreses avaluar des d’un punt de vista econòmic, possibles millores en el seu procés productiu atenent a dos criteris: el cost i el guany ambiental.

La petjada de carboni calcula la totalitat de gasos d’efecte hivernacle (GEI) emesos directa o indirectament en els processos productius. La dada obtinguda permet avaluar la quantitat de diòxid de carboni emès. D’aquesta manera es poden definir nous objectius y polítiques de reducció efectives per reduir els gasos d’efecte hivernacle.

El programa, que està en fase de desenvolupament final, es posarà a disposició de les empreses del sector per ajudar-los en la seva presa de decisions en la millora del procés productiu. Durant la jornada de presentació, les empreses assistents van tenir l’oportunitat de comprovar ‘in situ’ el funcionament de l’eina i varen poder valorar la seva utilitat.

El ‘software’ es fruit del desenvolupament del projecte OiLCA sobre millora de la competitivitat i reducció de la petjada de carboni mitjançant l’optimització de la gestió de residus i d’implantació d’un ecoetiqueta –‘www.oilca.eu’--. En aquest projecte participen, a més de la Fundació CTM Centre Tecnològic com a representant català, quatre socis provinents de 3 regions del Sud Oest d’Europa: CITOLIVA e IAT en Andalusia, LCAI de la regió de Midi-Pyrénées a França, i CVR de la regió Trás-Os-Montes e Alto Douro a Portugal. El projecte ha sigut finançat en el marc del Programa Interreg IVb SOUDE com a resposta a l’incipient demanda per part dels consumidors per productes ambientalment més respectuosos i envers la preocupació del sector per trobar processos més eficients i sostenibles per poder millorar el seu procés productiu.

Sobre la petjada de carboni

La petjada de carboni permet identificar les fonts d’emissió dels gasos d’efecte hivernacle i ofereix uns resultats que permeten marcar uns objectius en els processos de producció de l’oli d’oliva. El càlcul de la petjada pot convertir-se en una oportunitat de millora per a les empreses en els seus processos productius, ja que aquest anàlisi pormenoritzat pot posar l’accent en aspectes millorables com l’ús de matèries primes i energia o l’eficiència en el transport i distribució dels productes. El ‘software’ pot convertir-se en una solució tecnològica que identifica, minimitza i controla els costos i l’impacte ambiental de les empreses oleícoles.

La petjada de carboni és un concepte que s’està imponent els darrers anys, com a requisit per a aquelles empreses que volen destacar de la competència, millorant en les seves operacions i alhora la seva imatge de cara als diferents stakeholders.

S’espera que a curt-mig termini la Unió Europea acabi de reconèixer la petjada de carboni ja no com a un instrument voluntari, sinó com un requisit legislatiu a complir per les empreses. Es considera que les empreses agroalimentàries seran un dels sectors on tindrà més rellevància l’adopció d’aquestes polítiques, degut al contacte directe dels consumidors.
>> Veure totes les notícies
+info: tecnologia@ctm.com.es

Plaça de la Ciència, 2 - 08243 Manresa (Barcelona) - Tel. 93 877 73 73 - Fax 93 877 73 74 - E-mail: info@ctm.com.es

AVÍS LEGAL | POLÍTICA DE COOKIES | POLÍTICA DE QUALITAT | PORTAL DE TRANSPARÈNCIA | NET ENGINEER DISSENY WEB
Utilitzem cookies en el nostre web. Les fem servir només per recollir estadístiques d'ús sense emmagatzemar dades personals. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més informació