ESP   |   ENG
Compartir:

Notícies

14-11-2013

El CTM lidera un projecte europeu per disminuir l’impacte ambiental de les dessalinitzadores

La Fundació CTM Centre Tecnològic va iniciar el passat 1 de juliol de 2013 el projecte ZELDA, juntament amb la participació de les empreses Abengoa Water, Fujifilm i la Water Supply and Sanitation Platform (WssTP). El projecte co-finançat per la Unió Europea en el marc del Programa LIFE+, pretén demostrar com, combinant tecnologies com l’electrodiàlisi metàtesis i processos tradicionals de separació i cristal·lització química, és possible minimitzar l’impacte ambiental dels actuals processos de dessalinització d’aigua de mar i d’aigua salobre.

La dessalinització d’aigua de mar i d’aigua salobre constitueix un font alternativa d’aigua molt important en aquells països que, com el nostre, pateixen escassetat de recursos hídrics. Catalunya disposa actualment de dues dessalinitzadores que aporten aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona amb una capacitat total de 80 hectòmetres cúbics d’aigua anuals, valor que es té previst ampliar fins a 200 hectòmetres cúbics d’aigua a l’any 2015. Els sistemes de dessalinització tenen com a subproducte un corrent d’aigua anomenat salmorra o concentrat que conté totes les sals que s’han retirat de l’aigua per fer-la potable. Degut a la seva elevada concentració en sals, aquests concentrats poden causar un elevat impacte si es descarreguen en el medi natural, fins i tot, si es retornen al mar. Aquest fet implica que s’hagin de gestionar adequadament. Minimitzar-ne la producció pot suposar, no únicament disminuir l’impacte ambiental dels processos de dessalinització, sinó també fer viable la instal·lació de dessaladores en zones llunyanes al mar, on la gestió dels concentrats és complexa i cara.

L’electrodiàlisi és una tecnologia que utilitza l’energia elèctrica per retirar les sals dissoltes en l’aigua. L’electrodiàlisi metàtesis és una variant d’aquesta tècnica que utilitza membranes capaces de deixar passar únicament els ions d’una determinada càrrega. Acoblant aquesta tecnologia a tecnologies tradicionals de concentració, precipitació i cristal·lització de sals es pretén, d’una banda, aconseguir incrementar el rendiment dels processos de dessalinització, obtenint més aigua potable per litre d’aigua de mar o salobre tractada i disminuint el volum total de concentrats produïts. D’altra banda, la tecnologia ha de permetre purificar i recuperar les sals dissoltes en l’aigua de mar en forma d’un producte sòlid comercialitzable, fet que en pot garantir la seva sostenibilitat des del punt de vista econòmic.

En el decurs del projecte, que tindrà una durada de 4 anys, es dissenyarà, es construirà i s’operarà un pilot experimental en dues plantes dessalinitzadores ubicades a Andalusia. La primera es troba situada a Almería i tracta aigua de mar, mentre que la segona tracta aigua salobre i està situada a Málaga. El projecte pretén optimitzar la tecnologia i demostrar que la seva aplicació és viable i efectiva per reduir l’impacte ambiental dels actuals sistemes de dessalinització.

El projecte també pretén fomentar la consciència social sobre l’impacte sobre el medi ambient dels processos de dessalinització, mitjançant la participació social i d’agents implicats i afavorir l’acceptació de la tecnologia desenvolupada i la seva extrapolació a altres indrets.

En resum, el projecte ZELDA treballarà per tal de minimitzar l’impacte ambiental derivat de la producció de concentrats del sistemes de dessalinització i afavorir la seva implantació com a font alternativa d’aigua per a lluitar contra l’escassetat hídrica.
>> Veure totes les notícies
+info: tecnologia@ctm.com.es

Plaça de la Ciència, 2 - 08243 Manresa (Barcelona) - Tel. 93 877 73 73 - Fax 93 877 73 74 - E-mail: info@ctm.com.es

AVÍS LEGAL | POLÍTICA DE COOKIES | POLÍTICA DE QUALITAT | PORTAL DE TRANSPARÈNCIA | NET ENGINEER DISSENY WEB
Utilitzem cookies en el nostre web. Les fem servir només per recollir estadístiques d'ús sense emmagatzemar dades personals. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més informació