ESP   |   ENG
Compartir:

Notícies

02-11-2018

Desenvolupen una nova solució per augmentar la sostenibilitat en el procés de producció d’olives de taula





  • El projecte, liderat per Eurecat-CTM, augmentarà l’eficiència de l’ús de recursos, recuperarà un 65 per cent d’aigua, un 40 per cent de reactius i també un 50 per cent de compostos orgànics com els polifenols, amb un gran poder antioxidant i de gran interès per a la indústria agroalimentària.
  • S’espera que l’estudi tingui un gran impacte en el sector de l’olivera, així com en el de les conserves.
  • La tecnologia es transferirà a altres països productors d’olives de taula, com Grècia i Itàlia.


El centre tecnològic Eurecat-CTM (membre de Tecnio) coordina el projecte LIFE SOLIEVA, que té l’objectiu d’augmentar l’eficiència de l’ús de recursos en el procés de producció d’olives de taula i disminuir l’impacte ambiental del sector, contribuint a la implementació de l’estratègia d’economia circular de la Comissió Europea, mitjançant la recuperació d’un gran percentatge d’aigua, de reactius i de compostos orgànics, com els proliferols.

Segons explica el responsable de la línia d’Ecologia Industrial de la Unitat de Sostenibilitat d’Eurecat-CTM, Frederic Clarens, el projecte “és de gran importància per a la indústria de producció d’olives de taula”, ja que solucionarà la principal problemàtica ambiental del sector, associada a la gestió de les salmorres que genera, i que actualment s’envien a basses d’evaporació. Es calcula que es produeix mig litre de salmorra per cada kilogram d’olives produït.

El projecte permetrà demostrar a escala pilot un innovador sistema de tractament per aquestes salmorres, que combinarà vàries tecnologies de membranes i evaporació solar. La planta pilot s’instal·larà a la cooperativa agrària de Nuestra Señora de las Virtudes, de La Puebla de Cazalla, a Sevilla, i es preveu que començarà a operar a finals del 2019.

D’acord amb les estimacions d’Eurecat-CTM, es calcula que el nou sistema de tractament permetrà reduir fins a un 60 per cent de les emissions de CO2 i rebaixar fins al 95 per cent les salmorres a gestionar. També farà possible recuperar un 65 per cent d’aigua que podrà ser reutilitzada dins del procés productiu, així com un 40 per cent reactius utilitzats en la producció d’olives de taula.

A més, es podran recuperar fins a un 50 per cent dels compostos orgànics de valor presents en l’aigua residual, com són els polifenols, els quals són altament contaminants pel medi ambient, però tenen un gran poder antioxidant que els fa de gran interès per a la indústria agroalimentària.

D’acord amb la coordinadora del projecte, Sandra Meca, el nou procés no només tindrà “un gran impacte en el sector de l’olivera, sinó també en l’alimentari en general”, ja que té “un gran potencial per ser implementat, principalment per les empreses de conserves, i es transferirà la tecnologia a altres països productors d’olives de taula, com Grècia i Itàlia”.

El projecte, que té el suport econòmic de la Comissió Europea a través del programa LIFE, té un pressupost total de 2.018.362 euros i durarà 3 anys i 3 mesos.

El projecte compta amb la participació de Técnica y Proyectos S.A (TYPSA), el Centre Tecnològic Nacional de la Conserva (CTC), Nuestra Señora de las Virtudes, Panhellic Association of Table Olives Processors Packers and Exporters (PEMETE) i Fundación CITOLIVA.
>> Veure totes les notícies
+info: tecnologia@ctm.com.es

Plaça de la Ciència, 2 - 08243 Manresa (Barcelona)
Tel. 93 877 73 73 - Fax 93 877 73 74 - E-mail: info@ctm.com.es


AVÍS LEGAL | POLÍTICA DE COOKIES | POLÍTICA DE QUALITAT | POLÍTICA DE PRIVACITAT | PORTAL DE TRANSPARÈNCIA | NET ENGINEER DISSENY WEB
Utilitzem cookies en el nostre web. Les fem servir només per recollir estadístiques d'ús sense emmagatzemar dades personals. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | Més informació